De eerste onderhoudsbeurt en APK 24-06-2005


Vandaag was het de dag van de waarheid, de Bitch gaat haar eerste APK krijgen sinds ik haar gekocht heb en tevens krijgt ze een onderhoudsbeurt welke zou worden uitgevoerd door een Porschespecialist..

De vraag was nu, had de Porsche veel onderhoudsachterstand? Waren er veel (kostbare) mankementen? Of was ze in prima conditie... Ik had al gezien dat er wat rubber slangen waren die wat aandacht vroegen evenals de V-snaar. Ook werkte de Climate Control niet naar behoren, maar dat was volgens de monteur een kwestie van een sensor vervangen.

Later op de dag werd ik door
de monteur opgebeld met de mededeling dat de balanssnaar geknapt bleek te zijn en onderin de afdichtingskast lag. Dat was dus de oorzaak dat de auto steeds trilde rond de 3000 toeren. Natuurlijk had ik ook aan hem gevraagd wat de conditie van de distributieriem was aangezien niet bekend was wanneer die was vervangen. De riem bleek nog in een goede staat te zijn maar aangezien de balanssnaar al gebroken was leek het mij toch wel raadzaam om preventief de distributieriem met spanrollen e.d. te laten vervangen. Dit zou nog een aardige rekening gaan worden... Overigens bleek verder dat de auto prima onderhoud had gehad dus daar vielen de kosten weer aardig mee.

Nu werd het tijd voor de APK. Hier had men weinig aan te merken, echter werd wel de linker fusee afgekeurd wegens teveel speling. Dat was dus weer een duur geintje aangezien bij de Porsche 944-S2 de fusee vast in de draagarm zit zidat de complete draagarm moest worden vervangen... Deze had de Porschespecialist niet in voorraad en moest dus worden besteld.

Ook vond
de monteur na de proefrit dat de auto schokte bij plotseling gas geven of gas loslaten. Dat betekent meestal dat het rubber hart van de koppeling gescheurd is zodat de koppeling steeds tegen de veiligheidsnokken loopt. Vervanging van de koppeling was dus aan de orde. Nu is een koppeling vervangen bij een Porschespecialist een duur grapje en dus had ik voorgesteld om zelf een nieuwe koppelingsset te leveren waarna de monteur hem zou monteren. Dit vond hij gelukkig geen probleem.
Na wat rondgebeld te hebben bleek Alpo in Haarlem de goedkoopste te zijn, hij kon een nieuwe set leveren voor 645,34 euro incl. btw (onderdeelnr: 944 116 000 00 SET). Dat scheelde bijna de helft met de Porschespecialist die PON-prijzen rekent.Wel bleek dat het type met rubber hart niet meer leverbaar was, maar dat nu het type met de stalen veren welke oorspronkelijk voor de Turbo was bedoelt nu ook in de S2 wordt gemonteerd. Het gewicht van deze koppelingsplaat is echter wel een stuk lager dan van de originele platen. Dit heeft een vergelijkbaar effect als een lichter vliegwiel. De motor loopt wat sneller op in de toeren en remt ook heftiger af op de koppeling.


Links de koppelingsplaat met rubber hart, rechts de koppelingsplaat met veren hart.

Nu werd ik echter weer gebeld door de monteur met de mededeling dat de auto erg stond te lekken. Dit kwam doordat de Porschespecialist standaard Mobil 1 fullsynthetische motorolie 0W40 er in kiepert en dit soort motorolie een erg reinigende werking heeft waardoor al het vuil oplost zodat het nu bij de keerringen begon te lekken. Eigenlijk was dit deels zijn eigen schuld aangezien hij ten tijde van de distributiewissel ook de keerringen had moeten vervangen wat dus niet was gebeurd. Gelukkig vond hij dat ik al genoeg kwijt was en omdat het deels ook zijn fout was zou hij mij met de totale prijs van de onderhoudsbeurt matsen.
Gevolg was echter wel dat de hele distributie weer los moest om de keerringen te kunnen vervangen. Nadat dit was gebeurd was de lekkage gelukkig over op een licht zweten van het kleppendeksel na, maar dat kon ik laten verhelpen wanneer de glijplaatjes worden vervangen.

Eindelijk kon ik op 11 juli 2005 mijn geliefde Porsche weer ophalen. Wel mocht ik nog even een flinke som geld betalen.

Al met al was ik een aardige duit kwijt voor deze onderhoudsbeurt waarbij je natuurlijk wel moet bedenken dat de vervanging van de distributie preventief was en er wat tegenslag was vanwege de lekkage.
Over de Porschespecialist niets dan lof, alles werd op een perfecte wijze verholpen en/of opgelost.